HANDSCHOEN ALLERGIE

Alles over risico's van nitril, vinyl en latexhandschoenen

Contact Eczeem Type IV – oorzaak en gevolg

contactdermatitis-handschoenen-contacteczeemAlles over contact eczeem door medische wegwerphandschoenen

Meldingen van allergische reacties zoals contact eczeem op non-latex handschoenen, dus synthetische handschoenen zoals nitril, zijn de afgelopen jaren steeds vaker opgetreden in sectoren zoals de gezondheidszorg, horeca en cosmetische sector. Dit komt door een sterke verschuiving naar latex-vrije alternatieven zoals nitril en vinyl. Inmiddels is duidelijk dat synthetische alternatieven zoals nitril bij voorbaat geen veilig alternatief zijn voor natuur rubber latex producten én dat de synthetische variant de oorzaak is van een groeiend aantal allergische Type IV gevallen zoals contact eczeem ofwel allergische contact dermatitis Type IV. Op de website van MedicaMarkt wordt hierover een goede toelichting gegeven.

Een wetenschappelijk artikel in het blad CONTACT DERMATITIS waaraan wereldwijd bekende dermatologen hebben meegewerkt, zoals o.a. Dr. An Goossens van de Universiteit van Leuven, staan de risico’s van chemische residuen in nitril handschoenen beschreven. 

hand-eczeem-contact-dermatitis

Latex Contaminatie
Toen meldingen van allergische bijwerkingen meer dan een decennium geleden begonnen op te duiken werd bekend dat latex handschoenen vaak vervaardigd worden in dezelfde productie ruimten als nitril handschoenen, en dat nitril handschoenen hierdoor besmet werden met latex eiwitten. Hierdoor is het gebruik van nitril handschoenen niet een gegarandeerde oplossing tegen latex allergie. Daarbij kan er in enkele gevallen een latexallergie reactie optreden terwijl er een nitril handschoen wordt gedragen.

Veilige en goed geteste hypoallergene handschoenen worden daarom geadviseerd, lees MEER. Er zijn een aantal wegwerphandschoenen ontwikkeld om allergische contactdermatitis als gevolg van chemische residuen te voorkomen, lees MEER.

Chemische versnellers in wegwerphandschoenen:

Allergische reacties op non-latex handschoenen zijn te wijten aan de chemische stoffen die als versnellers gebruikt worden tijdens de productie van synthetische, en ook natuurrubber, latex handschoenen. Chemische residuen zoals carbamaten, thiuramen en mercapto verbindingen die in de handschoen achterblijven veroorzaken een allergisch Type IV eczeem.

Handschoengebruikers die gevoelig zijn voor thiuramen kunnen als beste alternatief een versnellervrije (accelerator free) handschoen gebruiken zoals de soft nitril CLINIC PERFECT, of de nitriele top handschoen van Ansell, de Accelerator Free. Clinic Perfect heeft een ‘thiuram free’ claim. MedicaMarkt verstrekt u het gewenste advies over een juiste keuze handschoenen eventueel aangevuld met lotions of anti-eczeem onderhandschoenen.

Al deze merken zijn HIER verkrijgbaar bij MedicaMarkt of HIER bij de consumentenwinkel MedNL.

leverancier-contacteczeem-handschoenen-groothandel mednl-handschoenen-tegen-contact eczeem

Ventilatie van de handschoenen

De meeste handschoenen zijn bedoeld om te voorkomen dat chemicaliën en andere verontreinigingen doordringen in of van buiten de handschoen. Het resultaat is dat het ene handschoenenmateriaal een betere ventilatie geeft dan het andere, wat dus ook andere vormen van risico’s geeft. Huidirritatie genoemd urticaria, beter bekend als netelroos, kan soms optreden wanneer een handschoen de doorademing mist en vocht opbouwt onder de handschoen.

Doorlekken van disposable handschoenencontact-eczeem-laboratorium-handschoenen
Sommige handschoenen zullen beginnen te lekken indien ze langer gedragen worden dan bedoeld voor veilig gebruik. Hierdoor kunnen sommige allergische reacties door het doorlekken van chemicaliën door de handschoen komen, meer dan door het handschoenen materiaal zelf. Gebruik daarom altijd een veilige handschoen die ook als veilig is getest. Kapperseczeem is een voorbeeld van een allergie welke ontstaat door het doorlekken van chemicaliën zoals acrylaten. Dunne nitril handschoenen, door de industrie vaak opgehemeld als ‘soft nitril’ maar ook de veelgebruikte vinyl handschoenen, voldoen vaak niet aan de eisen van een veilige kappershandschoen. Een gecertificeerde PPE (EN 374 =  Personal Protection Equipment) handschoen is hiervoor een goede oplossing. Bij het gebruik met zwaardere chemicaliën wordt een zgn. High Risk handschoen geadviseerd, zie HIER enkele voorbeelden. 


Prevalentie contact eczeem
Het wordt algemeen aangenomen dat allergische reacties zoals contact eczeem op non-latex handschoenen (dus bijv. nitril en vinyl) minder vaak voorkomen dan die op natuurlijk rubber latex. Echter is bekend dat steeds meer mensen gebruik zijn gaan maken van nitril handschoenen, en dat dus het absolute aantal type IV gevallen sterk is toegenomen.

Behandeling en voorkoming van contact eczeem door handschoenenhuisarts-handschoenen-stethoscoop-contact-eczeem
Gebruik in de eerste plaats poedervrije handschoenen als een reactie op nitrile of andere (niet) latex handschoenen optreedt. Indien mogelijk, verhoog dan de frequentie waarmee u handschoenen wisselt hetgeen ook kan bijdragen tot het verminderen van de kans op een reactie. Voor meer ernstige symptomen, zoals kortademigheid, zoek dan onmiddellijk eerste hulp.

Gebruik een goed beschermende en ook ‘schone’ handschoen, dus een handschoen die vrij is gemaakt van chemische versnellers en residuen.  MedicaMarkt biedt vaak samples of kennismakings aanbiedingen aan zodat u deze handschoen kunt proberen. Handschoen groothandel MedicaMarkt toont HIER haar hypoallergene handschoenen. Voor de consument is er de webwinkel van MedNL (zie HIER), onderdeel van MedicaMarkt, om de consument ook de mogelijkheid te bieden om veilige handschoenen te gebruiken.