HANDSCHOEN ALLERGIE

Alles over risico's van nitril, vinyl en latexhandschoenen

Latex handschoenen

latexallergie-latex

Latex handschoenen en latexallergie Type I

Latex is een melkachtige vloeistof afkomstig van de rubberboom, Hevea Brasiliens. Het bestaat voornamelijk uit cis 1,4-polyspherne, een goedaardige organisch polymeer dat het merendeel van de sterkte en elasticiteit van latex verleent. Het bevat ook een grote verscheidenheid aan suikers, lipiden, nucleïnezuren en sterk allergene eiwitten die algemeen bekend als allergenen.

Oorzaken Latex allergie
De oorzaak van deze hoge percentages waren met name de oorzaak van de gepoederde latex handschoenen. De eiwitten van de latex die de gevoeligheid veroorzaken worden door de huid opgenomen. Meestal veroorzaakt dit na verloop van tijd een plaatselijke huiduitslag (ongehinderd kan dit zich tot ergere reacties uitbreiden). Het poeder, wat niets meer is dan maiszetmeel, brengt de latex door de lucht naar de luchtwegen toe. 

Vele bedrijven en instanties waren gestart met het gebruik van MPXX™ handschoenen. Dit was de best geteste latex onderzoekshandschoen ter voorkoming van latex allergie Type I en allergische contacteczeem Type IV.  Dit is de allergievorm als gevolg van chemische residuen die achterblijven na het productie proces in alle merken handschoenen. 

MPXX handschoenen worden niet meer geproduceerd maar latex alternatieven zijn verkrijgbaar bij MedicaMarkt, klik HIER. Laat u vrijblijvend adviseren over de juiste keuze en neem de nodige kennis tot u om het fenomeen handschoenallergie te begrijpen.

disposable-handschoenen-kopen